Ponents Taula Rodona


- Gemma Argelaga Odri
  CFA El Roure - Polinyà

Llicenciada en Art dramàtic. Interpretació. Institut del Teatre, 1995
Certificat d'aptitud pedagògica 2001-UAB

Docent i Coordinadora de projectes pedagògics. Forma part de l’equip del  CFA El Roure, centre de formació de persones adultes de titularitat municipal. Està ubicat a Polinyà, Vallès Occidental. El centre treballa tots els aspectes de l'aprenentatge -formal, no formal i informal- i pretén donar resposta a les inquietuds acadèmiques, laborals, socials i personals de totes les ciutadanes del municipi.

A la nova AFA de Vacarisses - poble on viu- porta una assignatura al curs de proves d'accés a Grau mitjà i tutoritza el projecte docent per donar impuls al nou centre.

Forma part de l'Equip d’EPA dins l'ICE de la UAB on treballen en com hauria de ser la formació docent per a les persones que es dediquen a l'EPA. També com atendre i millorar la gestió d'aula i l'acompanyament als distints aprenentatges de l’alumnat. El fet d'estar a la universitat els ha permès poder dialogar, conèixer i aprofundir en les similituds i diferències entre els CFAs de diferents  titularitats públiques.

També forma part de l'Equip CUIDEM-NOS dins l'ICE de la UAB on treballen benestar docent i benestar i convivència en les comunitats educatives.

Brou d'Arts treballen el teatre pedagògic. Porta la supervisió didàctica dels projectes educatius i, sobretot, és la responsable de la tècnica del replanteig que permet augmentar i millorar les competències socials del públic assistent i treballar la resolució positiva de conflictes entre persones d'un centre, comunitat, grup classe...-


- Maria Dolors Reig Garganta
   Presidenta de l'associació Amics de la UNESCO de Girona

Mestra jubilada.

Presidenta de l’associació Amics de la UNESCO de Girona des del 1999 i de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO (FCACU) des del 2006.

Ha estat coordinadora de la Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO de Catalunya (1991-1993) i coordinadora estatal del Projecte Linguapax - Escoles UNESCO  (1991 – 2007). 

En el camp educatiu ha creat, coordinat i participat en diferents experiències de l’àmbit de les llengües i la comunicació: “I tu què hi dius?” (1984-86), programa de ràdio escolar emès per Ràdio Cadena; “Petjades”, revista del CEIP Annexa (1983-1990) i “El Tarlà, la Revista de l’Escola Pública de Girona” (1988-2010); “El conte viatger”, creació de contes col·lectius en català, castellà, gallec i euskera entre escoles del Projecte Linguapax – Escoles UNESCO de Catalunya, Galícia i País Basc (2004-06) i “Un vaixell ple de poemes”,  una experiència similar d’intercanvi de poemes (2006-07).

Amb una mirada transversal coordina el projecte educatiu i ciutadà  “Apadrinem escultures” i el 2007 va iniciar l’acció “Plantem la Pau”. El 2013 amb motiu de l’Any Espriu va crear i coordinar “Espriu al Mercat” (10.07.2013 – 10.07.2014), un work in progress a partir de 12 capítols del llibre Les roques i el mar, el blau de Salvador Espriu, amb la participació de 12 escriptors i 12 artistes. Tot dins el marc d'activitats de l’associació Amics de la UNESCO de Girona.

Dins l’apartat de publicacions, Reig és autora juntament amb el professor Rafael Grasa de les cinc primeres unitats didàctiques del Projecte Linguapax: Vivim en un sol món,  Conviure amb els altres, Imatges i estereotips, Els drets de la terra i El restaurant del món (1998-2007). Continuant aquesta línia, va coordinar una sisena unitat Quan viatjar no és un plaer (2001). Juntament amb Gisa Mohr i Amparo Vázquez va confeccionar la unitat didàctica Nosaltres també en tenim. Aproximació a la Convenció dels Drets de l’Infant (2005). I el 2016  va coordinar Defensem els drets lingüístcs. Manifest de Girona, elaborada per Carme Ramió i Neus Moncunill. 


- Marisol Escribano
  Directora  CFA Natura, Pineda de Mar - Cooperativa SUARA

Llicenciada en Ciències geològiques. UB, 1996
Certificat d'aptitud pedagògica, UB-1996

Des de 1996 soc professora a l’EA Natura de Pineda de Mar de matemàtiques i de ciències naturals. M’encanta estar en contacte amb els alumnes dels que no paro d’aprendre coses noves cada dia.

A l’any 1997 vaig iniciar el camí dintre de la direcció i coordinació de l’escola, cosa que també t’obra un camí d’aprenentatge sobre la gestió.

L’objectiu de l’equip de l’escola és facilitar l’aprenentatge de l’alumnat, atendre la diversitat de tal manera que l’alumnat tingui opcions d‘avançar, progressar i aconseguir les seves metes. L’escola vol fonamentar les classes en el diàleg, aprenen junts uns amb altres i sumant, no hem d’oblidar que en les aules de l’educació d’adults ens trobem una gran heterogeneïtat, no només en terme de coneixements, sinó i més important, en nacionalitats, cultures i edats. Es per això que l’equip es  centra en crear projectes educatius a on l’eix principal sigui la interrelació entre les diferents aules i cursos que formen la nostra escola. 

Alguns dels nostres projectes són:
-      NATUREDU: Projecte en el que es treballen continguts de secundària a través del coneixement i el contacte amb la xarxa i els recursos històrics i del medi natural de la pròpia població.
-      CAMINAR PER LA SALUT:  una vegada a la setmana els alumnes de secundària es troben amb gent gran del Casal d’avis i caminem dues hores plegats i durant aquest espai es donen unes sinergies molt interessants.

Actualment sabem que el treball en xarxa dintre i fora del municipi és imprescindible i l’escola participa:
- al grup EPA (Escoles Participatives d’Adults). des de la seva creació, xarxa de col·laboració per tal de compartir recursos, programes i iniciatives
- Participació en el programa ERASMUS +
- Amb les altres Escoles d’Adults que gestiona la cooperativa es realitza formació conjunta i espais de treball intern per compartir les experiències i aprendre’n.


- Joan Tañà i Castellà (coordinador de la Taula Rodona)
Professor al CFA Nou Girona, soci d'ACEFIR
Llicenciat en Filologia Anglogermànica, UB 1990
Actualment treballo com a professor de l’àmbit de la comunicació al CFA Nou Girona on també en sóc el coordinador de GESO. En aquest centre compartim espais i interessos amb el Servei Municipal d’Ocupació (SMO). Bàsicament porto l’àrea d’anglès en els diferents programes educatius del centre.
Al llarg de la meva carrera professional sempre he estat vinculat a la docència en l’àmbit dels idiomes, ja sigui en acadèmies, escoles privades i instituts públics, amb nens i nenes o amb persones adultes.
Les meves passions són els idiomes i la lectura; m’agrada aprendre dels altres i tinc molta curiositat.
També vaig ser regidor a l’ajuntament de Sant Fruitós de Bages durant la legislatura del 1991 al 1995.

- Montse Maestre Casadesús
   Mestra CFA Montseny - Vic
Diplomada en Magisteri i Educació Social i Llicenciada en Pedagogia, treballa des de fa tres cursos escolars com a mestra i coordinadora dels Ensenyaments d’Instrumentals i Català del CFA Montseny (Vic).
Ha realitzat el Postgrau en Medicació Intercultural de la Universitat de Girona del qual ha estat coordinadora dos anys. Aquesta formació li ha servit per obrir horitzons en el treball de les relacions entre persones i col·lectius procedents de marcs culturals diferents.
En la seva pràctica acadèmica ha tingut ocasió de participar en la formació de persones adultes al Brasil (a l’Escola Paulo Freire de Porto Alegre, en el Moviment sense Terra i en el Moviment d’Alfabetització de Rio Grande do Sul) i a Melilla (a l’organització Melilla Acoge). Aquestes experiències li han aportat diverses perspectives sobre els processos d’alfabetització.
Ha estat mestra d’anglès a l’Institut Obert de Catalunya en Cicles Formatius.

Ha participat i participa en moviments socials d’àmbit local relacionats amb la interculturalitat i la convivència.

- Laura Lázaro
  Presidenta 
  Associació DOTA - Salt